Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα ψυχικής υγείας. Είναι μια ημέρα που γίνονται προσπάθειες κινητοποίησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για το πόσο σημαντικό είναι αφενός οι άνθρωποι να βρίσκονται σε μια ισορροπία και αρμονία με την ζωή τους και αφετέρου για την πρόληψη και στήριξη των ψυχικών διαταραχών.
Αρχικά, ψυχική υγεία νοείται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να αντιληφθεί τα προβλήματά του αποσκοπώντας να εφεύρει λύσεις ώστε να τα αντιμετωπίσει, να εργάζεται ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ζωή και στην ολοκλήρωση των στόχων του, να αναπτύσσει υγιής δεσμούς με άλλους ανθρώπους και να απολαμβάνει την ζωή του μέσα στην κοινότητα.
Η ψυχική υγεία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα με αποτέλεσμα να έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το κοινωνικό-οικονομικό τους επίπεδο την δυνατότητα να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής αλλά και υγείας. Η ψυχική υγεία αποτελεί προτεραιότητα διεθνώς με στόχο την προαγωγή, πρόληψη, αποκατάσταση και βελτίωση αυτής.
Έχει διαπιστωθεί μέσα από έρευνες πως πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψυχικές διαταραχές (Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία 2021-2030).
Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας είναι ποίκιλες και φαίνεται να επηρεάζονται από κοινωνικούς, βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και του περιβάλλοντος του. Αφορά όλες τις ηλικίες, τα φύλα, και τις κουλτούρες.
Οι προκαταλήψεις και το στίγμα, η αλλαγή ρόλων και ταυτότητας, το στρες, η κοινωνική απομόνωση και το τραύμα θεωρούνται καταστάσεις που έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ατόμων. Ακόμη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι πιέσεις της καθημερινότητας, οι οικονομικές καθώς και οι προσωπικές δυσκολίες, μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες στην ψυχική ευημερία.
Είναι μείζονος σημασίας οι άνθρωποι να πραγματοποιούν προσπάθειες να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία και να αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτό μπορούν να το κατορθώσουν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Συγκεκριμένα, μπορούν να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στους αγαπημένους τους, με ένα καλό πρόγραμμα ύπνου, να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, να κάνουν θετικές σκέψεις, να κοινωνικοποιούνται, να ασκούνται τακτικά και με την καθημερινή έκθεσή τους στο φως του ηλίου.
Είναι τακτικές οι οποίες πραγματοποιώντας τες μπορεί να νιώσει καλυτέρα το άτομο και βοηθά επίσης στην βελτίωση της διάθεσης και γενικότερα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.
Τέλος, Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας φέτος θα γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας διοργανώνοντας μια εκδήλωση σε συνεργασία με το ΚοιΣΠΕ. Ο τίτλος είναι «Ψυχική Υγεία στη Βέροια: Νέες προοπτικές» το οποίο θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 18:00 στο χώρο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι υπεύθυνοι σχετικά με το έργο των δυο φορέων και θα ακολουθήσει ομιλία από ψυχολόγο συζητώντας για την ψυχική υγεία: άγχος και ψυχική ανθεκτικότητα.
Αποστολία Δεμερτζή
Κοινωνική Λειτουργός