Οι γυναίκες αποτελούν την απόλυτη έκφραση της δύναμης, της αγάπης, της αυτοθυσίας και του θάρρους. Οι πολλαπλοί ρόλοι που αναλαμβάνουν έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης (Yadav & Kumar, 2021). Είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποκτώντας περισσότερη αυτονομία και ελευθερία όπως και την δυνατότητα να εκφράζονται ανοιχτά (Kumar, Behmani & Yadav, 2022).
Στην πραγματικότητα του σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να ανταποκριθούν σε ολοένα και πιο απαιτητικούς ρόλους στην καθημερινή ζωή, είτε στην οικογένεια είτε στον επαγγελματικό χώρο, είτε σε άλλους τομείς. Αυτοί οι νέοι ρόλοι έρχονται να προστεθούν στους ρόλους που είχαν στο παρελθόν (Sumra & Schillaci, 2015). Πλέον, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις υψηλής ισχύος και διαχειρίζονται τις ευθύνες τους με αποτελεσματικότητα. Ο 21ος αιώνας έχει δώσει νέες ευκαιρίες και έχει ενισχύσει την θέση των γυναικών στην κοινωνία (Yadav & Kumar, 2021).
Η εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της διαμόρφωσης της δικής τους ταυτότητας. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων τους ώστε να μπορούν να διεκδικούν την θέση τους ισότιμα με τους άνδρες. Εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Μητέρα Τερέζα, η Indra Nooyi, η Pratibha Patil και η Kalpana Chawla έχουν αφήσει το στίγμα τους στους τομείς που δραστηριοποιήθηκαν αποτελώντας πρότυπα για τις γυναίκες παγκοσμίως (Yadav & Kumar, 2021) .
Συμπερασματικά, ο ρόλος των γυναικών έχει αλλάξει, επιφέροντας θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ο εκσυγχρονισμός και η τεχνολογική πρόοδος έχουν διευρύνει τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Σήμερα, οι γυναίκες είναι τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά όντα και είναι πλέον ικανές να υπηρετούν ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις. Παρά τις δυσκολίες, έχουν καταφέρει να καθιερώσουν την ταυτότητά τους ωστόσο η ενδυνάμωσή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για την κοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο, συμβάλλοντας σε έναν πιο δίκαιο και εξελιγμένο κόσμο (Yadav & Kumar, 2021).
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Ardener, S. (Ed.). (2020). Defining females: The nature of women in society. Routledge.
Kumar, H, Behmani, R. & Yadav (2022). Multiple role conflict faced by women. In A. Kumar & N. Srivastava (Eds.). Women at work: A holistic outlook (pp. 355-365). Global vision publishing house. https://www.researchgate.net/publication/363230267_Multiple_Role_Conflict_Faced_By_Women
Sumra, M. K., & Schillaci, M. A. (2015). Stress and the multiple-role woman: Taking a closer look at the “Superwoman”. PloS one, 10(3), https://doi.org/10.1371/journal.pone.0120952
Yadav, A., & Kumar, N. (2021). The role of women in today’s society: A review. Quest Journals Journal of Research in Humanities and Social Science, 9(6), 32-37.
Κοσμίδου Ελίνα
Ψυχολόγος
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας