Σχολικός εκφοβισμός

Επιχειρώντας να φωτίσουμε το σχολικό εκφοβισμό εν γένει και τις επιμέρους μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται θεωρείται σημαντικό το γεγονός του ακριβού προσδιορισμού και της εννοιολογικής αποσαφήνισης του όρου. Επισκοπώντας τη διεθνή βιβλιογραφία διαπιστώνεται ότι μόλις τις τελευταίες δεκαετίες το σύνθετο πλέγμα των βίαιων σχολικών σχέσεων ξεκίνησε ενδελεχώς να μελετάται με σταθερό και συστηματικό τρόπο.

Άγχος και Διαβήτης

Ο σακχαρώδης  διαβήτης είναι ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και  χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία το οποίο είναι συνέπεια κάποιας διαταραχής στην έκκριση ινσουλίνης και στη δράση της. Προκαλεί μακροχρόνια βλάβες σε διάφορα όργανα και ιδιαίτερα σε οφθαλμούς, νεφρά, καρδιά και αγγεία αλλά και των νεύρων.

Σωματική άσκηση και ψυχική υγεία

Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση εν γένει, είναι ένας από τους κύριους δείκτες προφυλακτικού χαρακτήρα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Μελέτες υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας ο οποίος συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη σωματική και ψυχική υγεία

Η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό της παχυσαρκίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980 μέχρι το 2008. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η παχυσαρκία ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα σε βαθμό που τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του ατόμου.

Το σύνδρομο των εορτών

Ενώ για πολλούς η περίοδος των διακοπών χαρακτηρίζεται από χαρά και εορτασμούς, για κάποιους άλλους είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη. H κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου αλλά ειδικά το στρες και το άγχος κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να βιώσουν ένα αίσθημα μοναξιάς και ανικανοποίητου. Το σύνδρομο των διακοπών, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από καταπιεσμένα αισθήματα άγχους, αβοηθησίας, από ευερεθιστότητα, νοσταλγία και αναμάσηση αναμνήσεων του παρελθόντος. Όλα αυτά μοιάζουν αρκετά με επεισόδιο μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής αλλά παρόλα αυτά διαφέρουν ως προς την ένταση και την διάρκεια των συμπτωμάτων.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) ή Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), είναι µια χρόνια πολυπαραγοντική νευρολογική νόσος, η οποία φαίνεται να επηρεάζει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες. Είναι η πιο κοινή νευρολογική νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα (ΚΝΣ) (Benedict, Weinstock-Guttman, Fishman, Sharma, Tjoa, Bakshi, 2004). Η ΣΚΠ συµπεριφέρεται ως αυτοάνοση νόσος. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται, όταν ο οργανισµός δεν αναγνωρίζει κάποιους ιστούς για δικούς του και τους επιτίθεται προκαλώντας βλάβες.

Φύλο και Εικόνα Σώματος

Η σύγχρονη δυτική κουλτούρα τείνει να εκθέτει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες σε εξιδανικευμένες εικόνες σώματος από νεαρή ηλικία, γεγονός που προκαλεί την εσωτερίκευση ελκυστικών και αψεγάδιαστων προτύπων σώματος, τα οποία είναι δύσκολο να επιτευχθούν με αποτέλεσμα πολλά άτομα να αναπτύσσουν δυσλειτουργικές διατροφικές συνήθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις κοινωνικές επιταγές για «ιδανικό» σώμα. Ρόλο ενισχυτή στην πίεση για συμμόρφωση με τα κοινωνικά πρότυπα διαδραματίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία κατακλύζονται από εξιδανικευμένες εικόνες.

Η ψυχική υγεία του ανθρώπου ξεκινάει από τη μήτρα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο αποτελεί αντικείμενο συνεχών ελέγχων και συζητήσεων, γύρω από τη σωματική του ανάπτυξη και υγεία. Η μέλλουσα μητέρα επισκέπτεται ειδικούς, δέχεται συμβουλές, προσέχει τη διατροφή της, προσπαθεί να κόψει βλαβερές συνήθειες και να αποκτήσει καινούργιες ωφέλιμες, ώστε το παιδί που θα φέρει στον κόσμο να είναι γερό και υγιές.

Η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση των φροντιστών ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Η ψυχική νόσος, έχει δυσμενείς αλλά και κάποιες φορές αποδιοργανωτικές συνέπειες για τον ασθενή ενώ παράλληλα έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην οικογένεια. Οι αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και η τάση για αποιδρυματοποίηση των ψυχικά πασχόντων μετέφεραν την ευθύνη της καθημερινής φροντίδας των ατόμων με χρόνιες ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα.

Image
Image

Δράση ενίσχυσης επενδύσεων «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης - NextGenerationEU

Image
Image

Επικοινωνία

Έδρα: Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Βέροιας
Μοράβα 2 &, Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 591 32
2ος Όροφος, Γραφείο 209
Τηλέφωνο: 2331023447