Μη διαγνωσμένη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε ενήλικες

Μη διαγνωσμένη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε ενήλικες

Η μη διαγνωσμένη διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) στους ενήλικες είναι ένα θέμα που κερδίζει αυξανόμενο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Πολλοί ενήλικες με αυτισμό δεν έχουν λάβει διάγνωση κατά την παιδική ηλικία λόγω της ανεπαρκούς αναγνώρισης των ήπιων ή άτυπων συμπτωμάτων και της έλλειψης ενημέρωσης. Οι συνέπειες της καθυστερημένης διάγνωσης περιλαμβάνουν προκλήσεις στην ψυχική υγεία, στις κοινωνικές σχέσεις και στην επαγγελματική ζωή.

Η ΔΑΦ είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έκπτωση στις κοινωνικές δεξιότητες, επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς, αισθητηριακά ζητήματα και περιορισμένα ενδιαφέροντα που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί σε κοινωνικό και επαγγελματικό  επίπεδο. Η ΔΑΦ εμφανίζεται σε ένα φάσμα, κι έτσι ορισμένα άτομα παρουσιάζουν σοβαρά εξωτερικά συμπτώματα (για παράδειγμα, αδυναμία ομιλίας ή απουσία ενδιαφέροντος στις κοινωνικές σχέσεις), ενώ άλλα εμφανίζουν ήπια εσωτερικά συμπτώματα  (για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα κοινωνικού άγχους και/ή κατάθλιψη).

Παρόλο που τα συμπτώματα είναι παρόντα από τα αρχικά αναπτυξιακά στάδια, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι ενήλικες με ΔΑΦ δεν διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν θεωρηθεί ως «ιδιόρρυθμα» ή «περίεργα» χωρίς να αναγνωρίζει κανείς τις συμπεριφορές τους ως συμπτώματα της ΔΑΦ. Για μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες, η έλλειψη ευαισθητοποίησης και η αλλαγή του ορισμού της ΔΑΦ μπορεί έχουν συμβάλει στην απώλεια διάγνωσης κατά την παιδική ηλικία.

Επιπλέον, άτομα με ήπια συμπτώματα και επαρκή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μην έχουν εμφανίσει συμπτώματα μέχρι την αναδυόμενη ενηλικίωση, όταν αυξηθούν οι κοινωνικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ένας νεαρός ενήλικας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει ελλείμματα αφότου φύγει από το σπίτι, όταν γίνει υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινότητάς του ή του δικού του προγράμματος και χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Οι καθηγητές, οι συγκάτοικοι ή οι συνάδελφοι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα αναγνωρίσουν τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα που θεωρούνται κλασικά για τον αυτισμό στα παιδιά, συχνά δεν υπάρχουν στους ενήλικες με ΔΑΦ. Οι ενήλικες, μπορούν να μαθαίνουν συμπεριφορές που τους βοηθούν στην κάλυψη των συμπτωμάτων, όπως η μίμηση μικρών συζητήσεων (“small talk”) ή οι πρόβες σε συνομιλίες πριν από την έκθεση σε αυτές. Ακριβώς επειδή ένα άτομο μπορεί να αναμειγνύεται κοινωνικά, δεν αποκλείεται να ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να «κρύψουν» τα συμπτώματα ΔΑΦ ώστε να μην είναι εξωτερικά ανιχνεύσιμα, αλλά μπορεί να αναφέρουν αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης ή κοινωνικού άγχους.

Καταληκτικά, παρόλο που δεν υπάρχει «θεραπεία» για τη ΔΑΦ, υπάρχουν πλεονεκτήματα από την ανακάλυψη της διάγνωσης. Ακόμα και στις ήπιες περιπτώσεις, η διάγνωση της ΔΑΦ μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας.  Η διάγνωση προσφέρει εξηγήσεις για τις συμπεριφορές των ατόμων και ευκαιρίες για αναγνώριση δυνατών και αδύναμων σημείων. Άτομα που αγνοούν τα συμπτώματα,τ συχνά πιστεύουν λανθασμένα ότι κάτι πηγαίνει «στραβά» μαζί τους ή αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές προκλήσεις ως προσωπικές αποτυχίες.  Οι νέοι ενήλικες μπορεί να είναι σε θέση μετά τη διάγνωση να λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και να διαμορφώσουν κατάλληλα τις συνθήκες διαβίωσής τους ή να επιλέξουν κατάλληλα επαγγελματική σταδιοδρομία με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά τους. Από την άλλη πλευρά, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από την ευκαιρία αναθεώρησης και κατανόησης της επίδρασης της ΔΑΦ στις τωρινές ή τις προηγούμενες σχέσεις και επιλογές τους.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Farley, M. A., McMahon, W. M., Fombonne, E., Jenson, W. R., Miller, J., Gardner, M., ... & Coon, H. (2009). Twenty‐year outcome for individuals with autism and average or near‐average cognitive abilities. Autism Research2(2), 109-118. https://doi.org/10.1002/aur.69

Harm, M., Hope, M., & Household, A. American Psychiatric Association, 2013, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th edn, Washington, DC: American Psychiatric Association Anderson, J, Sapey, B, Spandler, H (eds), 2012, Distress or Disability?, Lancaster: Centre for Disability Research, www. lancaster. ac. uk. Arya347, 64. https://doi.org/10.46692/9781447314592.023

Lewis, L. F. (2016). Exploring the experience of self-diagnosis of autism spectrum disorder in adults. Archives of psychiatric nursing30(5), 575-580. https://doi.org/10.1016/j.apnu.2016.03.009

Lewis, L. F. (2016). Realizing a diagnosis of autism spectrum disorder as an adult. International journal of mental health nursing25(4), 346-354. https://doi.org/10.1111/inm.12200

Lewis, L. F. (2018). Identifying autism spectrum disorder in undiagnosed adults. The Nurse Practitioner, 43(9), 14–18. doi:10.1097/01.npr.0000544285.02331.2c 

Tobin, M. C., Drager, K. D., & Richardson, L. F. (2014). A systematic review of social participation for adults with autism spectrum disorders: Support, social functioning, and quality of life. Research in Autism Spectrum Disorders8(3), 214-229. https://doi.org/10.1016/j.rasd.2013.12.002

 

Έλενα Παπαδοπούλου 

Ψυχολόγος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας

 

Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή

Οι πολλαπλοί ρόλοι της γυναίκας στην σύγχρονη εποχή

Οι γυναίκες αποτελούν την απόλυτη έκφραση της δύναμης, της αγάπης, της αυτοθυσίας και του θάρρους. Οι  πολλαπλοί ρόλοι που αναλαμβάνουν έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης (Yadav & Kumar, 2021). Είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποκτώντας περισσότερη αυτονομία και ελευθερία όπως και την δυνατότητα να εκφράζονται ανοιχτά (Kumar, Behmani & Yadav, 2022).

Στην πραγματικότητα του σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να ανταποκριθούν σε ολοένα και πιο απαιτητικούς ρόλους στην καθημερινή ζωή, είτε στην οικογένεια είτε στον επαγγελματικό χώρο, είτε σε άλλους τομείς. Αυτοί οι νέοι ρόλοι έρχονται να προστεθούν στους ρόλους που είχαν στο παρελθόν (Sumra & Schillaci, 2015). Πλέον, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις υψηλής ισχύος και διαχειρίζονται τις ευθύνες τους με αποτελεσματικότητα. Ο 21ος αιώνας έχει δώσει νέες ευκαιρίες και έχει ενισχύσει την θέση των γυναικών στην κοινωνία (Yadav & Kumar, 2021).

Η εκπαίδευση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της διαμόρφωσης της δικής τους ταυτότητας. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων τους ώστε να μπορούν να διεκδικούν την θέση τους ισότιμα με τους άνδρες. Εξέχουσες προσωπικότητες όπως η Μητέρα Τερέζα, η Indra Nooyi, η Pratibha Patil και η Kalpana Chawla έχουν αφήσει το στίγμα τους στους τομείς που δραστηριοποιήθηκαν αποτελώντας πρότυπα για τις γυναίκες παγκοσμίως (Yadav & Kumar, 2021) .

Συμπερασματικά, ο ρόλος των γυναικών έχει αλλάξει, επιφέροντας θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ο εκσυγχρονισμός και η τεχνολογική πρόοδος έχουν διευρύνει τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται. Σήμερα, οι γυναίκες είναι τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά όντα και είναι πλέον ικανές να υπηρετούν ακόμα και στρατιωτικές δυνάμεις. Παρά τις δυσκολίες, έχουν καταφέρει να καθιερώσουν την ταυτότητά τους ωστόσο η ενδυνάμωσή τους αποτελεί βασικό παράγοντα για την κοινωνική ανάπτυξη και την πρόοδο, συμβάλλοντας σε έναν πιο δίκαιο και εξελιγμένο κόσμο (Yadav & Kumar, 2021).

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Ardener, S. (Ed.). (2020). Defining females: The nature of women in society. Routledge.

Kumar, H, Behmani, R. & Yadav (2022). Multiple role conflict faced by women. In A. Kumar & N. Srivastava (Eds.). Women at work: A holistic outlook (pp. 355-365). Global vision publishing house. https://www.researchgate.net/publication/363230267_Multiple_Role_Conflict_Faced_By_Women

Sumra, M. K., & Schillaci, M. A. (2015). Stress and the multiple-role woman: Taking a closer look at the “Superwoman”. PloS one, 10(3), https://doi.org/10.1371/journal.pone.0120952

Yadav, A., & Kumar, N. (2021). The role of women in today’s society: A review. Quest Journals Journal of Research in Humanities and Social Science, 9(6), 32-37.

Κοσμίδου Ελίνα

Ψυχολόγος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας

Ψυχική Ανθεκτικότητα σε Παιδιά με Καρκίνο και Τρόποι Διαχείρισης από Γονείς

Ψυχική Ανθεκτικότητα σε Παιδιά με Καρκίνο και Τρόποι Διαχείρισης από Γονείς

Η διάγνωση του καρκίνου στην παιδική ηλικία αποτελεί ένα σοβαρό γεγονός, το οποίο επιφέρει σημαντικές ψυχολογικές και συναισθηματικές προκλήσεις τόσο για το παιδί όσο και για την οικογένειά του. Τα παιδιά με καρκίνο μπορεί να βιώσουν άγχος, καταθλιπτικά συμπτώματα και μετατραυματικό στρες, τα οποία σχετίζονται με τις επεμβατικές θεραπείες και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους (Park et al., 2022).

Διαχείριση Κρίσεων στην Οικογένεια

Διαχείριση Κρίσεων στην Οικογένεια

Τι ορίζεται ως κρίση;

Ως κρίση θεωρείται μια προσωρινή κατάσταση αναστάτωσης και αποδιοργάνωσης, με χαρακτηριστικά την αδυναμία του ατόμου να τη διαχειριστεί με τις συνήθεις μεθόδους που χρησιμοποιεί και την πιθανότητα να προκύψει ένα ριζικά διαφορετικό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό (Brock, Sandoval, & Lewis, 2005). Έπειτα από μια κρίση επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις.

Συμπερίληψη και Ψυχική Υγεία

Συμπερίληψη και Ψυχική Υγεία

Η ψυχική υγεία είναι ένας βασικός πυλώνας της συνολικής ευεξίας του ατόμου και της κοινωνίας. Η συμπερίληψη στον τομέα της ψυχικής υγείας αφορά στρατηγικές που έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως ατομικών χαρακτηριστικών, όπως κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, φύλο, ψυχικές, αναπτυξιακές διαταραχές. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται στην αρχή της ισότητας.

Ενδοοικογενειακή Βία: Σπάζοντας τη Σιωπή

Ενδοοικογενειακή Βία: Σπάζοντας τη Σιωπή

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μία από τις πιο σιωπηλές και σκοτεινές μορφές κακοποίησης που διαβρώνει τα θεμέλια του πυρήνα της κοινωνίας μας: την οικογένεια. Είναι μια κοινωνική πραγματικότητα που δεν κάνει διακρίσεις φύλου, ηλικίας, οικονομικού ή κοινωνικού επιπέδου. Πίσω από κλειστές πόρτες, σε σπίτια που εξωτερικά μοιάζουν ασφαλή, οι ψυχές πληγώνονται, οι φωνές σωπαίνουν, και τα θύματα ζουν μέσα στον φόβο και τη μοναξιά.

Βία κατά των γυναικών

Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως μετά την πανδημία του κορονοϊού,  αναδύονται όλο ένα και περισσότερα ποσοστά διαφόρων μορφών βίας κατά των γυναικών ανά τον κόσμο. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχληση, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Ενσυναίσθηση και δωρεά οργάνων

Στις μέρες μας η ενσυναίσθηση βρίσκεται στο επίκεντρο του θεωρητικού και κλινικού ενδιαφέροντος διαφόρων επιστημονικών κλάδων, αποτελώντας κοινό όρο σε διαφορετικές γλώσσες όπως της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής, της κλινικής ψυχοπαθολογίας, των νευροεπιστημών, της ψυχοθεραπείας και της ψυχανάλυσης.

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα ψυχικής υγείας. Είναι μια ημέρα που γίνονται προσπάθειες κινητοποίησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για το πόσο σημαντικό είναι αφενός οι άνθρωποι να βρίσκονται σε μια ισορροπία και αρμονία με την ζωή τους και αφετέρου για την πρόληψη και στήριξη των ψυχικών διαταραχών.

Παράγοντες που οδηγούν σε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης (συναισθηματική διαταραχή) και χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη και ανικανότητα του ατόμου να βιώσει ευχαρίστηση. Μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης εκτός από τη θλίψη και την απώλεια ενδιαφέροντος, μπορεί να είναι σωματικά όπως η κόπωση και η χαμηλή ενεργητικότητα, οι σωματικές ενοχλήσεις και οι πόνοι. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη ή αυξημένη όρεξη για φαγητό, δυσκολία στον ύπνο ή αυξημένες ώρες ύπνου και απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Οι σκέψεις και οι κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο αργές (ψυχοκινητική επιβράδυνση) ή μπορεί να υπάρχει νευρικότητα και δυσκολία να μείνει κανείς ακίνητος (ψυχοκινητική διέγερση).

Image
Image

Δράση ενίσχυσης επενδύσεων «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης - NextGenerationEU

Image
Image

Επικοινωνία

Έδρα: Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Βέροιας
Μοράβα 2 &, Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 591 32
2ος Όροφος, Γραφείο 209
Τηλέφωνο: 2331023447