Αυτοκτονία και Ψυχική υγεία

Αυτοκτονία και Ψυχική υγεία

Είναι γεγονός πως η αυτοκτονία αποτελεί ένα σημαντικό και κοινωνικό πρόβλημα, καθώς στην εποχή την οποία διανύουμε παρατηρείται έξαρση του φαινομένου αυτού. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να τερματίσουν την ζωή τους έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική ασθένεια, όπως μείζων καταθλιπτική διαταραχή ή άλλη διαταραχή του συναισθήματος. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα άτομα με διαταραχές της διάθεσης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν. Κάθε χρόνο αυτοκτονούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και κάθε ένα λεπτό δύο άτομα παγκοσμίως.

Η αυτοκτονία αποτελεί μια πολύπλοκη ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές παραμέτρους της προσωπικότητας του ατόμου, την κατάσταση της υγείας, τις περιστάσεις και τις συγκυρίες της ζωής. Από παλιά μέχρι σήμερα, η απόφαση ενός ανθρώπου να θέσει τέλος στη ζωή του έχει απασχολήσει σημαντικά τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι κίνδυνοι αυτοκτονίας εμφανίζονται σε συνδυασμό σοβαρών συναισθηματικών και ψυχικών διαταραχών.

Οι σκέψεις των ατόμων μπορεί να είναι ασαφείς και να αφορούν το θάνατο σε κάποιο μελλοντικό χρόνο ή να σχεδιάζουν τον τρόπο αυτοκτονίας τους. Σχεδόν όλα τα άτομα που φτάνουν στο σημείο να δώσουν τέλος στη ζωή τους βρίσκονται σε ένα στάδιο ανυπόφορης συναισθηματικής φόρτισης. Ο θυμός, η ήττα, η απελπισία που συναντά κανείς σε αυτούς τους ανθρώπους είναι τρομακτική.Ο άνθρωπος που αυτοκτονεί διακατέχεται από αισθήματα έλλειψης ελέγχουσε προσωπικά, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα προβλήματα, όπου νιώθει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Η αυτοκτονία αφήνει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για την οικογένεια,τους συγγενείς αλλά και φίλους. Κρίνεται απαραίτητη, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό ψυχικής υγείας για τον τρόπο αντιμετώπισης συμπεριφορών που ενδέχεται να καταλήξουν στην αυτοκτονία. Η καλύτερη θεραπεία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η πρόληψη. Μια στρατηγική πρόληψης είναι η αναζήτηση βοήθειας με σκοπό τη στήριξη του ατόμου που αναζητά βοήθεια. 

Αποστολία Δεμερτζή
Κοινωνική Λειτουργός
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας
Κέντρο Υγείας Βέροιας

Βιβλιογραφία
Michaud-Dumont, G., Lapierre, S., &Viau-Quesnel, C. (2020). The Experience of Adults Bereaved by the Suicide of a Close Elderly Relative: A Qualitative Pilot Study. Frontiers in Psychology,11.  https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.538678

Image
Image

Δράση ενίσχυσης επενδύσεων «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης - NextGenerationEU

Image
Image

Επικοινωνία

Έδρα: Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Βέροιας
Μοράβα 2 &, Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 591 32
2ος Όροφος, Γραφείο 209
Τηλέφωνο: 2331023447