Άγχος εξετάσεων

Άγχος εξετάσεων

Κάθε χρόνο μαζί με το καλοκαίρι έρχονται οι πανελλήνιες εξετάσεις και μαζί και ένας κατακλυσμός άγχους για τους μαθητές και τους γονείς τους. Για τους περισσότερους αυτό αποτελεί κάτι άγνωστο και τρομακτικό.

Το άγχος σε φυσιολογικά όρια αποτελεί κινητήριο μοχλό για να προετοιμαστούμε για τις εξετάσεις. Όταν ανεβαίνει η ένταση και η συχνότητά του τότε απαιτεί αντιμετώπιση για να μη μετατραπεί σε δυσφορία που μπορεί να βλάψει την υγεία και την επιτυχία κάποιου.

Το άγχος μπορούμε να το αναγνωρίσουμε εύκολα και γρήγορα καθώς εκδηλώνεται με σωματικά , γνωστικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Στα σωματικά ανήκουν : η ταχυπαλμία, η δυσκολία στην αναπνοή, η τάση για έμετο και το μούδιασμα των άκρων.

Τα γνωστικά είναι κυρίως οι αρνητικές σκέψεις καθώς και οι σκέψεις αποτυχίας και ανικανότητας.

Τα συναισθηματικά εκφράζονται με εκδηλώσεις επιθετικότητας , νεύρα και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Οι κρίσεις πανικού είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν εάν δε βρεθεί λύση στα παραπάνω.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους για τους μαθητές καθώς και για τους γονείς τους.

Για τους μαθητές οι κυριότερες από αυτές συνοψίζονται στη σωστή προετοιμασία και τη καλή οργάνωση του χρόνου τους  με πολλές επαναλήψεις για άφθονο φρεσκάρισμα της ύλης. Ας μη ξεχνάμε πως και τα διαλείμματα είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, μιας και το εξαντλητικό διάβασμα χωρίς οργάνωση και μεθοδική κατανομή του χρόνου, δε προσφέρει στην επιτυχία αλλά προσθέτει ρίσκο.

Για τους γονείς καλό είναι να μη πιέζετε υπερβολικά το παιδί σας να διαβάζει υπενθυμίζοντας του τη πιθανή αποτυχία αλλά ούτε και να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά γιατί μπορεί να το γεμίσουμε με ανασφάλεια για τον εαυτό του. Σημαντικό είναι να διατηρείτε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις επιδόσεις του και να παραμείνετε υποστηρικτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.

Τέλος μη ξεχνάτε ότι η χαλάρωση είναι το αντίδοτο του άγχους και πως οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ένα μόνο κομμάτι στη ζωή ενός εφήβου και όχι την ίδια τη ζωή.

Σκεφτείτε θετικά με μεγάλες δόσεις κατανόησης. Οι εξετάσεις είναι μια καλή ευκαιρία για να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας και πως αυτά μπορούν να δράσουν ενισχυτικά στη ζωή μας.

Εάν οι δυσκολίες παραμένουν, μη διστάσετε να ζητήσετε από κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει και να σας υποστηρίξει σε ότι χρειάζεστε. Εκτός από τις φαρμακευτικές λύσεις υπάρχουν και οι τεχνικές χαλάρωσης , ο διαλογισμός και η γυμναστική που μπορούν να εκτονώσουν το άγχος και να μας βοηθήσουν να το κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η ψυχική υγεία των παιδιών είναι συνδεδεμένη με αυτή των γονέων. Εάν οι γονείς λάβουν στήριξη τότε μπορούν με τη σειρά τους να στηρίξουν τη ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Δερές Εμμανουήλ
Ψυχίατρος

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Ημαθίας

Image
Image

Δράση ενίσχυσης επενδύσεων «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης - NextGenerationEU

Image
Image

Επικοινωνία

Έδρα: Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Βέροιας
Μοράβα 2 &, Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 591 32
2ος Όροφος, Γραφείο 209
Τηλέφωνο: 2331023447