Οι Φροντιστές Ατόμων με άνοια

Οι Φροντιστές Ατόμων με άνοια

Όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα υγείας του.Η γήρανση του ατόμου οδηγεί πολλές φορές σε απώλεια μνήμης. Mία εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου αποτελεί και η άνοια, με την πιο συχνή μορφή, τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σήμερα,ο αριθμός των ατόμων με άνοια αυξάνεται ραγδαίακαι αυτό έχει ως συνέπεια τόσο την αδυναμία της οικογένειας όσο και της κοινωνίας να αντιμετωπίσουν μία τέτοια πάθηση.Για το σκοπό αυτό,υπάρχουν επαγγελματίες φροντιστές υγείας.Διαπιστώνεται παράλληλα ότι ένας αριθμός ανοϊκών ασθενών φροντίζεται στο σπίτι από τα ίδια τα μέλη της οικογένειας όπως τα παιδιά,τους συζύγους και τα αδέρφια.

Οι ρόλοι που μπορεί να κληθεί να αναλάβει ένας φροντιστής είναι πολλοί. Ένας φροντιστής θα πρέπει ταυτόχρονα να είναι φίλος, τροφός, νοσηλευτής και διαχειριστής ζητημάτων.Λόγω αυτών των ρόλων,  η νόσος της άνοιας δεν πλήττει μόνο τον ίδιο τον ασθενή αλλά και την οικογένεια που βρίσκεται μαζί του αποδεικνύοντας πως η υποστήριξη των φροντιστών σε όλα τα επίπεδα είναι σημαντική και απαραίτητη.

Καθώς προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους οι φροντιστές συχνά οδηγούνται σε σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση χωρίς όμως να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους αυτή, διότι το δέσιμο μεταξύ φροντιστών και ασθενών είναι μεγάλο.Ο φροντιστής του ανοϊκού ασθενή έχει να διαχειριστεί τα καθημερινά θέματα φροντίδας του, τις κρίσεις, καθώς και τις διαταραχές συμπεριφοράς του.Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας φροντιστής φαίνεται να είναι το δεύτερο σιωπηλό θύμα της άνοιας καθώς περνάει όλες τις ψυχικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις μαζί με τον ασθενή.  Η ψυχική επιβάρυνση του φροντιστή είναι μεγάλη καθώς έχει να αντιμετωπίσει τοάγχος – στρες, την άρνηση της ασθένειας, το θυμό με τον ασθενή και την απομόνωση από τις προσωπικές δραστηριότητες.

Θεωρείται  σημαντικό οι ίδιοι οι φροντιστές να αποδεχτούν το πρόβλημα που βιώνουν μέσω του ασθενή και να αναζητήσουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να ανακουφιστούνέστω από ένα μέρος της συναισθηματικής πίεσης που βιώνουν. Μην ξεχνάμε ότι ο φροντιστής έχει τα σημαντικότερα εργαλείαόπως την αναπνοή, το σώμα,τις εκφράσεις του προσώπου, τη φωνή, τις χειρονομίες, τις λέξεις, τα συναισθήματα,τις εμπειρίες, τοχρόνο,το χώρο και αν καταφέρει να αποκτήσει επίγνωσή αυτών τότε θα νιώθει  καλά και θα φροντίζει ακόμη καλύτερα τους ασθενείς με άνοια. Παράλληλα οι φροντιστές μπορούν να αναζητήσουν συμβουλευτική στήριξη σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας ή σε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Η παροχή συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους φροντιστές είναι μείζονος σημασίας.

Πασχαλίδου Βασιλική
Βοηθός Νοσηλεύτρια
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Βέροιας
Μοράβα 2 & Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 59132, 2ος όροφος, Γραφείο 209
Τ. 2331023447
Κ. 6970250005

Image
Image

Δράση ενίσχυσης επενδύσεων «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0
με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης - NextGenerationEU

Image
Image

Επικοινωνία

Έδρα: Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Βέροιας
Μοράβα 2 &, Εμμανουήλ Παππά, Βέροια 591 32
2ος Όροφος, Γραφείο 209
Τηλέφωνο: 2331023447